Je bruiloft zal één van de belangrijkste dagen uit je leven zijn en deze wil je natuurlijk goed vastgelegd hebben op een manier die jullie mooi vinden. Bedenk dus voordat je gaat zoeken naar een fotograaf goed wat jullie stijl is. Zorg dat je iets vindt dat tijdloos is. Iets dat je over 10 jaar nog steeds mooi vindt. Ga dus vooral op zoek naar inspiratie.

 

Zodra je een stijl hebt gevonden, kun je gericht zoeken naar een fotograaf. Dit hoeft niet persé iemand te zijn uit de buurt. De meeste fotografen vinden het niet erg om te reizen. Vergeet niet dat de fotograaf een groot gedeelte van de dag met jullie doorbrengt. Het is dus belangrijk dat jullie een klik met elkaar hebben. Boek niet alleen op de ervaringen van anderen, plan een kennismakingsgesprek in en kijk of je je op je gemakt voelt. Tijdens dit gesprek kunnen jullie je wensen bespreken en kan de fotograaf meer vertellen over zijn/haar werkwijze.

Ik zou aanraden om bij de fotograaf die je hebt gekozen ook een pre-weddingshoot in te plannen. Zo’n shoot is bedoeld om te kijken of de stijl van de fotograaf bij jullie wensen aansluit en of jullie je comfortabel met elkaar voelen. Je kan al een beetje wennen aan de camera, zodat het op de dag zelf iets makkelijker gaat.

 

Bereid je voor op het kennismakingsgesprek:

• Willen jullie de fotograaf voor de hele dag boeken of wil je alleen een reportage en eventueel wat foto’s van de ceremonie?

• Als de fotograaf ook de voorbereidingen gaat fotograferen (het aankleden van de bruid, ontvangen van de gasten,  first look), denk dan na of je het prettig vindt als er een mannelijke fotograaf bij het aankleden aanwezig is, of heb je liever een vrouw?

• Waar ga je de voorbereidingen laten fotograferen? In een kleine (donkere) slaapkamer of vertrek je eerder naar de trouwlocatie, zodat alle foto’s in dezelfde sfeer zijn?

• Welke foto’s wil je sowieso terugzien?

• Bespreek duidelijk met de fotograaf hoe laat je hem/haar verwacht en tot hoe laat hij/zij zal blijven.

• Heeft de fotograaf ervaring met bruiloften?

• Denk ook na hoe jullie de foto’s aangeleverd willen krijgen: op usb, in een album, of eventueel op een website waar gasten de foto’s kunnen bekijken.

• Hoelang duurt het voordat jullie de bewerkte foto’s ontvangen?

• Is er sprake van een aanbetaling, en zo ja, hoeveel?

• Wat gebeurt er als de fotograaf onverwachts niet meer de bruiloft kan fotograferen?

• Bedenk van tevoren wat jullie budget is voor de fotograaf, maar kies niet simpelweg voor de goedkoopste. Er zijn tegenwoordig veel amateurs die hun diensten aanbieden voor een klein prijsje, maar dit brengt natuurlijk wel risico’s met zich mee. Je kunt je trouwfoto’s niet ‘even overdoen’.

 

Tips voor als je de fotograaf gekozen hebt:

• Maak goede afspraken met de fotograaf over de manier waarop jullie in de aanloop met elkaar communiceren. Neem ook een aantal weken voor het huwelijk het draaiboek door.

• Zorg vlak voor de bruiloft dat de fotograaf het telefoonnummer van de ceremoniemeester heeft zodat hij/zij op de dag zelf daar contact mee op kan nemen.

• Maak een lijst met groepsfoto’s en combinaties van familieleden die jullie samen op de foto willen en zorg ervoor dat iemand (die de familie kent) de fotograaf hierbij kan assisteren. Het is ook handig als de ceremoniemeester hiervan op de hoogte is. Op de dag zelf hebben jullie namelijk wel wat anders aan je hoofd dan familieleden verzamelen. Let op! Maak de lijst niet te lang. Dit kan behoorlijk wat tijd gaan kosten.

• Maak eventueel ook een lijst (Pinterest bord) met foto’s die jullie absoluut willen hebben.

• Bedenk of de locaties die jullie gekozen hebben ook geschikt zijn voor fotografie. Zijn ze niet te donker/krap? Denk hierbij ook aan de styling/aankleding.

 

Als alles geregeld is kunnen jullie verder alleen nog maar genieten. Van elkaar en de mooie dag. De fotograaf legt alles voor jullie vast en geef jullie aanwijzingen.

boeken_fotograaf_bruiloft

Comment